Taal is nooit neutraal. Er is altijd bewust of onbewust een frame (een kader). Als je jouw boodschap krachtiger over wilt laten komen is het slim na te denken over de taal die je gebruikt. Door een goed frame te gebruiken die past bij jouw boodschap en bij jouw doelgroep zorg je ervoor dat het ook echt effect heeft. Hoe bedenk je dan een goed frame?
Doorloop de volgende 5 stappen:
- Formuleer je boodschap
Wat vind ik of wil ik? En waarom vind of wil ik dat? Het gaat erom dat je voor jezelf kort opschrijft wat je wil gaan vertellen. Het helpt om hier niet te lang over na te denken. Eventuele finetuning komt later wel bij het formuleren van het frame zelf.
2. Beschrijf je (niet vanzelfsprekende) doelgroep
Hoe bepaal je nu jouw doelgroep? Bij een politieke boodschap wil je vaak de publieke opinie beïnvloeden. Vaak heb je de neiging om jouw boodschap te richten aan jouw achterban. Dit is niet altijd handig als je met jouw boodschap een breder publiek wil overtuigen. Daag jezelf uit om de een groep te overtuigen die het nu nog niet met je eens is en formuleer vanuit die gedachte een frame.
3. Bedenk woorden en beelden waar jouw doelgroep op aanslaat.
Denk na over krachtige woorden die beelden oproepen. Bij een krachtig frame krijg je direct een plaatje in je hoofd waar je een associatie en een emotie bij hebt. Het klinkt een beetje naar, maar frames die inspelen op angst of verlies zijn vaak het sterkst, maar ook frames van hoop kunnen goed werken. Denk maar aan Obama. Onze hersenen zijn blijkbaar wel zo geprogrammeerd dat we diep van binnen angstige wezentjes zijn, die bang zijn om iets wat voor ons van waarde is te verliezen en dus daar intuïtief snel op aanslaan.
4. Wees origineel
Op zich is het niet fout om sterke frames die voor jou werken te (her)gebruiken. Zo heeft Wakker Dier de term ‘plofkip’ zelf niet bedacht, maar goed gejat van onderzoeksjournalist Thomas Frank. Sommige frames passen totaal niet meer bij deze tijd. Het frame ‘sigaar uit eigen doos’ kan bijvoorbeeld echt niet meer.
5. Houd het simpel
Formuleer jouw frame zo eenvoudig mogelijk. De krachtigste frames zijn simpel en kort. Het kan helpen om jezelf uit te dagen jouw frame stapje voor stapje simpeler te maken en echt te gaan spelen met woorden. Gebruik synoniemen, maak nieuwe samengestelde woorden en pas populair en actueel woordgebruik toe.
Wil jij leren over framing en zelf een goed frame bedenken? Volg dan onze online cursus framing. Hier leer je meer over framing én heb je aan het eind van de cursus een stevig en werkend frame ontwikkeld.