Het slechte imago van lobbyisten is niet te ontkennen. Lobbyisten regelen dingen en te vaak is het niet iets wat in het algemeen belang is. Toch is er een nieuwe generatie lobbyisten die meer vanuit waarden en rechtvaardigheid wil werken. Op het moment dat je lobbyen als onmisbaar onderdeel van onze democratie ziet, moeten er echt dingen anders.
Gelukkig is er een nieuwe generatie lobbyisten.
Woorden en waarden
De nieuwe generatie lobbyisten heeft een goed verhaal, het verhaal wat ze vertellen klopt en ze staan er zelf achter. Onechtheid voel je in je onderbuik en daar prikken mensen vrij snel doorheen. Het klopt dus op micro, meso en meta-niveau. Het past bij jou als individu, het past bij jouw organisatie en het past bij de waarden van onze samenleving. Dat alles met een portie gezond verstand en realisme.
Bewust handelen en draagvlak creëren
De nieuwe generatie lobbyisten doet mee aan het politieke spel, maar bepaalt ook de spelregels. Het is belangrijk jezelf altijd de tweeledige vraag te stellen: ‘Wie wordt hier beter en wie wordt hier slechter van?’ Met deze vraag in je achterhoofd handel je bewust en kun je echt draagvlak creëeren.
Zo gaan die dingen niet
De nieuwe generatie lobbyisten is wars van termen als ‘zo gaan die dingen nu eenmaal’ en durft naar de toekomst te kijken als een kans om dingen anders te doen. Ook als het gaat om politiek, belangenbehartiging en beïnvloeding. Deze generatie houdt zichzelf en anderen spiegels voor, zodat we als land samen vooruit kunnen.
Zichtbaar en trots
De nieuwe generatie lobbyisten is zichtbaar. Ze verstoppen zich niet in achterkamertjes en durven te laten zien wat hun werk inhoudt. Een politieke slimmigheid is niet stiekem, maar gewoon slim. Leren is belangrijk en wederkerig: leer van een ander wat beter kan en leer een ander wat beter kan. Kennis is niet iets om voor jezelf te houden, maar te delen, te bediscussiëren en te verbeteren.
Ik wil onderdeel zijn van die nieuwe generatie lobbyisten. Jij ook?
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Pingback: Wat is dat dan? Lobbyen?
Pingback: De kans om overheidsbeleid te beïnvloeden is ongelijk - Wijzerwel